Ciasto z ciepłymi lodami.
Składniki:
12 ciepłych lodów w
czekoladzie
300 ml śmietanki
30% lub 36%
800 g waniliowego serka homogenizowanego
1 galaretka
cytrynowa
2 łyżki żelatyny 2 galaretki
w dowolnym smaku (u mnie nowość Delecta owoce egzotyczne: ananas, mango, melon)
ok. 20 sztuk herbatników
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy herbatniki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy razem z żelatyną w
450 ml wrzątku. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na
sztywno, stopniowo dodajemy serek waniliowy a następnie zimną galaretkę.
Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w
nią lody (ja obcinam z lodów wafelki, które są na spodzie). Pozostawiamy do
całkowitego stężenia.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy
do wystudzenia. Lekko tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki
(najlepiej na całą noc).