Schab krótko gotowany
2
kg schabu wieprzowego
2
l wody
1
łyżka cukru
1
łyżeczka pieprzu czarnego
1
łyżeczka pieprzu ziołowego
5
ząbków czosnku
1
łyżka majonezu
2
łyżki soli
1
łyżka majeranku
1
łyżka ziół prowansalskich
5
ziaren jałowca
5
ziaren ziela angielskiego
4
listki laurowe
Przygotowanie
:
Dzień
1 : Z
wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z
błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i
schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu.
Dzień
2 : Całość w
garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do
wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu.
Dzień
3 : Schabowego
wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce.
Schab krótko
gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem
chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek.