poniedziałek, 20 listopada 2017

Schab krótko gotowany

Schab krótko gotowany





Składniki :

                     2 kg schabu wieprzowego
                     2 l wody
                     1 łyżka cukru
                     1 łyżeczka pieprzu czarnego
                    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
                     5 ząbków czosnku
                     1 łyżka majonezu
                     2 łyżki soli
                     1 łyżka majeranku
                     1 łyżka ziół prowansalskich
                     5 ziaren jałowca
                     5 ziaren ziela angielskiego
                     4 listki laurowe
Przygotowanie :

Dzień 1 : Z wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu.
Dzień 2 : Całość w garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu.
Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce. 

Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...