ZIEMNIAKI Z GULASZEM
Składniki
1 kg ziemniaków,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego,
3-4 łyżki pasty pomidorowej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szklanka bulionu warzywnego,
100 ml czerwonego wina,
olej do smażenia,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki
wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż
do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20
min w temp. 180°C.Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę,
wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę,
mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu
około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na
koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.