poniedziałek, 20 listopada 2017

ZIEMNIAKI Z GULASZEM

ZIEMNIAKI Z GULASZEM


Składniki

1 kg ziemniaków,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego,
3-4 łyżki pasty pomidorowej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szklanka bulionu warzywnego,
100 ml czerwonego wina,
olej do smażenia,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz.

Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...