poniedziałek, 20 listopada 2017

Ciasto Maluszek

Ciasto Maluszek

Składniki:

herbatniki około 4 paczki
mleko 3,2% 1/2 litra
Kasza manna 1 szklanka
Margaryna 1/2 opakowania
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
cukier 1/2 szklanki
kakao 20 g

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z cukrem i margaryną. Dodajemy kakao. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Do gotujących się składników dodajemy kaszę manną. Mieszamy do momentu powstania gęstej masy. Studzimy. Na dnie małej formy układamy warstwę herbatników, następnie wylewamy ciepłą masę. Na masie układamy drugą warstwę herbatników. Studzimy, następnie umieszczamy ciasto w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Gęstą galaretkę umieszczamy na herbatnikach. Ponownie studzimy i umieszczamy ciasto w lodówce na 2 godziny.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...