piątek, 8 grudnia 2017

Domowy salceson

Domowy salceson
Składniki:
1,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą
2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(może być pół głowy)
35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wieprzowych
40 dag łopatki wieprzowej
1,5 l bulionu mięsno-warzywnego
4-5 ząbki czosnku świeżego
5 listków laurowych
15 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz czarny i biały
kolendra sproszkowana (nie cała łyżeczka)
ok 1 m osłonki na salceson 
sznurek 

Przygotowanie:
Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny, włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe  i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok 2-3 godz.
Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru)
Mięso obieramy z kości i chrząstek,i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz, tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce,wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą,pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,kolendrą i dolewamy półtora szklanki wywaru odcedzonego-mięso musi być mocno doprawione bo niedoprawiony salceson jest nie smaczny. Mieszamy wszystko dokładnie i pakujemy do osłonek. Nakładamy szczelnie do zawiązanej z jednej strony osłonki, tak żeby było jak najmniej powietrza ,na koniec jeszcze dociskamy mocno i skręcamy sznurkiem na końcu.
 Wyszły  mi 2 batony salcesonu.
Salceson parzymy w garnku z wodą przez 1,5 godz( temp.wody 80 stop)
Po wyjęciu salceson ma odparować przez pół godziny i wtedy wynosimy go do chłodnego miejsca i obciążamy np. między dwie deski do krojenia i na górę coś ciężkiego.
Tak zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin lub na noc.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...