ZIEMNIACZANE TALARKI
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
1 szkl. mąki pszennej
40 dag kapusty kwaszonej
3 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
3 jagody jałowca
1 listek laurowy, sól
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby mocz przez noc. Następnego dnia
gotuj 45 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź.
Wywar zachowaj. Grzyby posiekaj. Kapustę odciśnij, przełóż do garnka. Zalej
wywarem z grzybów. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj
do kapusty. Dołóż listek laurowy, ziele i jałowiec. Duś 35 minut. Dodaj grzyby
i gotuj jeszcze 15 minut. Farsz odcedź, wystudź. Ziemniaki obierz, opłucz,
ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez
praskę, wymieszaj z jajkami i mąką. Przypraw solą i gałką. Z ciasta uformuj
placuszki. Na połowę nałóż farsz. Przykryj resztą placuszków. Zlep brzegi.
Rozgrzewaj porcje oleju. Kładź talarki, usmaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu
na ręczniku papierowym.