Drożdżowe które zawsze się udaje
Składniki:
Blacha o
wymiarach 35 na 25 centymetrów:
40 gramów świeżych drożdży;
200 mililitrów ciepłego mleka;
ciepła woda do „podlewania” ciasta;
dwa jajka;
40 gramów świeżych drożdży;
200 mililitrów ciepłego mleka;
ciepła woda do „podlewania” ciasta;
dwa jajka;
600 gramów mąki pszennej;
cztery łyżki oleju;
cztery łyżki cukru (jeśli przygotowujesz ciasto na słodko);
cztery łyżki oleju;
cztery łyżki cukru (jeśli przygotowujesz ciasto na słodko);
szczypta soli.
Wykonanie:
Przygotowanie
ciasta drożdżowego krok po kroku
( tak robiła
moja teściowa)
Zacznijmy od składników, z których przygotujesz ciasto - powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz mleka i wody). Dzięki temu łatwiej się połączą, a ciasto drożdżowe szybciej wyrośnie. Zbyt zimne lub za gorące składniki mogą źle działać na drożdże, a to przecież podstawa wypieku.
Przygotuj miskę, w której będziesz ugniatać ciasto i wsyp do niej mąkę.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, a następnie dodaj do mikstury olej i jedną łyżkę cukru. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy drożdże lekko wyrosną, do miski z mąką wbij jajka, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn z drożdży.
Teraz czas na najważniejszą czynność, czyli wyrabianie ciasta. Najlepiej będzie, gdy zrobisz to ręcznie. Żaden robot kuchenny nie wykona tego lepiej niż wytrenowana dłoń pani domu! Jeśli robisz ciasto drożdżowe po raz pierwszy, koniecznie poćwicz charakterystyczny ruch ręką przed formowaniem.
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Wyrabianie ciasta drożdżowego to naprawdę sztuka! Trzeba nabrać wprawy, by wypieki wychodziły pulchne i miękkie. Oto wskazówki, które pomogą ci wyrobić idealne ciasto drożdżowe:
Rozpocznij od delikatnego mieszania ręką wszystkich składników w misce. Po chwili zaczną przyklejać się one do dłoni. To znak, że zaraz należy zacząć intensywnie wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto nie chce się kleić, podlej go niewielką ilością ciepłej wody.
Charakterystycznym i dynamicznym ruchem ręki pociągaj ciasto do góry tak, by przenikało do niego powietrze. Gdy będzie tworzyło coraz bardziej jednolitą konsystencję, zacznij formować z niego kulę. Pamiętaj, by podczas wyrabiania nie ugniatać ciasta. Najważniejsze to dokładnie połączyć wszystkie składniki i wpuścić do ciasta dużo powietrza. Dzięki temu szybciej wyrośnie. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno być gęste, sprężyste i jednocześnie miękkie. Formowanie ciasta drożdżowego zazwyczaj nie powinno trwać dłużej niż 15 minut.
Gdy ciasto uzyskało już odpowiednią konsystencję, odstaw go do wyrośnięcia w ciepłe i bezpieczne miejsce. Najlepiej przykryj go ścierką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli w domu jest zbyt zimno i obawiasz się, że ciasto nie wyrośnie, włóż go do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza.
Zacznijmy od składników, z których przygotujesz ciasto - powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz mleka i wody). Dzięki temu łatwiej się połączą, a ciasto drożdżowe szybciej wyrośnie. Zbyt zimne lub za gorące składniki mogą źle działać na drożdże, a to przecież podstawa wypieku.
Przygotuj miskę, w której będziesz ugniatać ciasto i wsyp do niej mąkę.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, a następnie dodaj do mikstury olej i jedną łyżkę cukru. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy drożdże lekko wyrosną, do miski z mąką wbij jajka, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn z drożdży.
Teraz czas na najważniejszą czynność, czyli wyrabianie ciasta. Najlepiej będzie, gdy zrobisz to ręcznie. Żaden robot kuchenny nie wykona tego lepiej niż wytrenowana dłoń pani domu! Jeśli robisz ciasto drożdżowe po raz pierwszy, koniecznie poćwicz charakterystyczny ruch ręką przed formowaniem.
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Wyrabianie ciasta drożdżowego to naprawdę sztuka! Trzeba nabrać wprawy, by wypieki wychodziły pulchne i miękkie. Oto wskazówki, które pomogą ci wyrobić idealne ciasto drożdżowe:
Rozpocznij od delikatnego mieszania ręką wszystkich składników w misce. Po chwili zaczną przyklejać się one do dłoni. To znak, że zaraz należy zacząć intensywnie wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto nie chce się kleić, podlej go niewielką ilością ciepłej wody.
Charakterystycznym i dynamicznym ruchem ręki pociągaj ciasto do góry tak, by przenikało do niego powietrze. Gdy będzie tworzyło coraz bardziej jednolitą konsystencję, zacznij formować z niego kulę. Pamiętaj, by podczas wyrabiania nie ugniatać ciasta. Najważniejsze to dokładnie połączyć wszystkie składniki i wpuścić do ciasta dużo powietrza. Dzięki temu szybciej wyrośnie. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno być gęste, sprężyste i jednocześnie miękkie. Formowanie ciasta drożdżowego zazwyczaj nie powinno trwać dłużej niż 15 minut.
Gdy ciasto uzyskało już odpowiednią konsystencję, odstaw go do wyrośnięcia w ciepłe i bezpieczne miejsce. Najlepiej przykryj go ścierką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli w domu jest zbyt zimno i obawiasz się, że ciasto nie wyrośnie, włóż go do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza.
jak piec
ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe należy piec w temperaturze od 170 do 200 stopni Celsjusza aż uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor. Gdy się upiecze, najlepiej zostawić w go piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut. Dzięki temu ciasto nie upadnie, gdy nagle przeniesiemy go w miejsce o niższej temperaturze. Upieczone ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać owinięte czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wówczas na dłużej pozostanie świeże i pulchne.
Ciasto drożdżowe należy piec w temperaturze od 170 do 200 stopni Celsjusza aż uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor. Gdy się upiecze, najlepiej zostawić w go piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut. Dzięki temu ciasto nie upadnie, gdy nagle przeniesiemy go w miejsce o niższej temperaturze. Upieczone ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać owinięte czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wówczas na dłużej pozostanie świeże i pulchne.