niedziela, 17 grudnia 2017

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Kruche ciasto:
miękkie masło 12,5 dag
cukier puder 1,5 łyżki
żółtka 3
mąka pszenna 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
Masa serowa:
twaróg z wiaderka 75 dag
cukier 3/4 szkl.
jajko 2 duże
miękkie masło 5 dag
cukier waniliowy 1
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
Pianka:
białka 3
cukier 1/2 szkl.
dodatkowo ok. 6 połówek brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce min. 2 godz. (można całą noc).
Dno tortownicy lub blachy (u mnie 24 x 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach 1 część zmrożonego ciasta. Podpiec w temp. 170 stopni ok. 15 min. lub do lekkiego zbrązowienia.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misce i krótko ubijać, do połączenia składników. Masę wylać na spód (może być ciepły). Na masę ułożyć brzoskwinie (osączone z syropu i pokrojone - 1 połówka na 4 części).
Pianka: Białka utrzeć na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Gotową piankę wyłożyć na brzoskwinie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całość piec ok. 60 - 70 min. Jeśli wierzch będzie się przypiekał, należy przykryć go folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...