niedziela, 17 grudnia 2017

Słodkie pierniczki

Słodkie pierniczki



Składniki:

Miód 25 dag
Cukier 25 dag
Jajo kurze 5 szt
mąka pszenna Typ 500 1 kg
przyprawa do piernika 1 szt
Margaryna 25 dag
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatkowo:
lukier lub pisaki cukrowe

Przygotowanie:

Z 10 dekagramów cukru robimy karmel. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem, jajkami i rozpuszczonym miodem, dodajemy zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto robimy wieczorem i zostawiamy na noc na stolnicy. Rano rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki foremkami w kształcie ludzików lub inne jak kto lubi. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Dekorujemy pisakami lub lukrem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...