Uszka z grzybami
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
1 żółtko
3-4 łyżki wody
1 łyżeczka masła
szczypta soli
Nadzienie:
10 dag suszonych grzybów
1 mała cebulka
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
grzyby namoczyć na noc. Rano ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli dodać grzyby i chwilę razem smażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, przestudzić. W tym czasie wykonać ciasto z podanych składników. Dobrze wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Nałożyć nadzienie w formie kulki i zlepiać kwadrat tak, aby powstał trójkąt. Dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić tak, aby powstało uszko. Uszka wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować kilka minut. Wybrać łyżką cedzakową. przelać zimną wodą.