piątek, 8 grudnia 2017

INDYK Z WARZYWAMI

INDYK Z WARZYWAMI



Składniki:

1 kg piersi z indyka
3 łyżki oleju
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
papryka słodka i ostra w proszku
2 marchewki
2 łyżki masła klarowanego
cebula
por
łyżka śmietany
gałka muszkatołowa
łyżka masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

 Umyte mięso rozkrój wzdłuż, rozłóż i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami oraz papryką i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc w lodówce. Marchewki obierz i ugotuj w całości do miękkości, najlepiej na parze.

 Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dopraw solą, śmietaną i startą gałką muszkatołową. Przełóż na oczyszczone z marynaty mięso. Połóż marchewki i ciasno zwiń przy pomocy sznurka. Włóż do rękawa, dodaj masło i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj w całości. 



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...