INDYK Z WARZYWAMI
Składniki:
1 kg piersi z indyka
3 łyżki oleju
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
papryka słodka i ostra w proszku
2 marchewki
2 łyżki masła klarowanego
cebula
por
łyżka śmietany
gałka muszkatołowa
łyżka masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte mięso rozkrój wzdłuż, rozłóż i zbij
tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami oraz
papryką i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc w lodówce. Marchewki obierz i
ugotuj w całości do miękkości, najlepiej na parze.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dopraw solą, śmietaną i startą gałką muszkatołową. Przełóż na oczyszczone z marynaty mięso. Połóż marchewki i ciasno zwiń przy pomocy sznurka. Włóż do rękawa, dodaj masło i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj w całości.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dopraw solą, śmietaną i startą gałką muszkatołową. Przełóż na oczyszczone z marynaty mięso. Połóż marchewki i ciasno zwiń przy pomocy sznurka. Włóż do rękawa, dodaj masło i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj w całości.