czwartek, 28 grudnia 2017

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa



Ciasto piernikowe:
450 g mąki
220 g margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki kwaśnej śmietany
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C

Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżki kakao
szczypta soli
 Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka,  następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C

Budyń malinowy:
2 budynie śmietankowe
1 litra soku z malin 
W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe.


Bita śmietana:
2 śmietany 30% (330 ml)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
odrobina mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Dodatkowo:
herbatniki kakaowe
czekolada do polania 
Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.  


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...