Kostka piernikowa
450 g mąki
220 g margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki kwaśnej śmietany
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z
podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C
Biszkopt czekoladowy:
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
1 szklanka
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3/4
szklanki maki pszennej
2-3 łyżki
kakao
szczypta
soli
Białka
ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka, następnie
mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto
piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C
Budyń malinowy:
Budyń malinowy:
2 budynie
śmietankowe
1 litra
soku z malin
W ok
2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do
gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i
wykładamy na ciasto piernikowe.
Bita śmietana:
Bita śmietana:
2 śmietany
30% (330 ml)
2 łyżki
cukru pudru
4 łyżeczki
żelatyny
odrobina
mleka
Żelatynę
zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w
kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i
ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
herbatniki
kakaowe
czekolada
do polania
Złożenie
ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy
biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy
herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.