Orzechowiec z ananasem
10
dag masła,
2 szklanki cukru,
4 jajka
puszka ananasów
20 dag łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i wlewamy do formy(ok.25X35)
posypujemy równomiernie szklankę cukru
układamy odsączone krążki ananasów (syrop zachowujemy)
i wysypujemy orzeszki we wszystkie miejsca puste i nie tylko
odstawiamy,
jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch, mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia,
ciasto wylewamy na ananasy z orzechami,
pieczemy 30 min w 200 stopniach, a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni
Czyli razem pieczemy około 45 min
lekko studzimy, okroimy brzegi i przewracamy do góry nogami
gotowe!!
posypujemy równomiernie szklankę cukru
układamy odsączone krążki ananasów (syrop zachowujemy)
i wysypujemy orzeszki we wszystkie miejsca puste i nie tylko
odstawiamy,
jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch, mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia,
ciasto wylewamy na ananasy z orzechami,
pieczemy 30 min w 200 stopniach, a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni
Czyli razem pieczemy około 45 min
lekko studzimy, okroimy brzegi i przewracamy do góry nogami
gotowe!!