Miodowy z masą jabłkową
Składniki:
placki miodowe:
mąka pszenna- 60 dag
Cukier- 30
dag
Masło- 25 dag
Miód- 4 łyżki
Jajo kurze- 2
szt.
Soda
oczyszczona- 2 łyżeczki
masa jabłkowa:
Jabłko- 1 kg
Cukier- 1
szklanka
cukier waniliowy- 1 opakowanie
Woda- 1/2
szklanki
Kasza manna-
3/4 szklanki
Masło- 1
łyżka
galaretka pomarańczowa- 1 opakowanie
masa kokosowa:
Mleko- 1/2 l
Masło- 25 dag
Kasza manna-
4 łyżki
Cukier- 2
łyżki
Wiórki
kokosowe- 10 dag
ponadto:
Czekolada
deserowa - 10 dag
Masło- 2
łyżki
Wiórki
kokosowe- 4 łyżki
Przygotowanie:
Składniki na placki miodowe dokładnie połącz ze sobą.
Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Każdą część wyłóż na
blaszkę (25x36cm) i piecz w 195 stopniach C przez ok. 15-20 minut. Jabłka
obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wodę zagotuj z cukrem i cukrem
waniliowym. Dodaj jabłka. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj kaszę
manną i masło. Podgrzewaj do czasu aż masa zgęstnieje. Dodaj galaretkę
rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj. Wyłóż na jeden z upieczonych
placków. Mleko zagotuj. Dodaj cukier, kaszę i wiórki kokosowe. Chwilę gotuj.
Masło ucieraj mikserem, stopniowo dodawaj zimną masę kokosową. Wyłóż na
jabłkową masę. Przykryj drugim plackiem. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli
wodnej. Polej wierzch ciasta. Ozdób wiórkami kokosowymi.