czwartek, 28 grudnia 2017

Miodowy z masą jabłkową

Miodowy z masą jabłkową


Składniki:

placki miodowe:
mąka pszenna- 60 dag
Cukier- 30 dag
Masło- 25 dag
Miód- 4 łyżki
Jajo kurze- 2 szt.
Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
masa jabłkowa:
Jabłko- 1 kg
Cukier- 1 szklanka
cukier waniliowy- 1 opakowanie
Woda- 1/2 szklanki
Kasza manna- 3/4 szklanki
Masło- 1 łyżka
galaretka pomarańczowa- 1 opakowanie
masa kokosowa:
Mleko- 1/2 l
Masło- 25 dag
Kasza manna- 4 łyżki
Cukier- 2 łyżki
Wiórki kokosowe- 10 dag
ponadto:
Czekolada deserowa - 10 dag
Masło- 2 łyżki
Wiórki kokosowe- 4 łyżki

 

Przygotowanie:


Składniki na placki miodowe dokładnie połącz ze sobą. Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Każdą część wyłóż na blaszkę (25x36cm) i piecz w 195 stopniach C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wodę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj kaszę manną i masło. Podgrzewaj do czasu aż masa zgęstnieje. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj. Wyłóż na jeden z upieczonych placków. Mleko zagotuj. Dodaj cukier, kaszę i wiórki kokosowe. Chwilę gotuj. Masło ucieraj mikserem, stopniowo dodawaj zimną masę kokosową. Wyłóż na jabłkową masę. Przykryj drugim plackiem. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Polej wierzch ciasta. Ozdób wiórkami kokosowymi. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...