czwartek, 28 grudnia 2017

SEROWY RULON W ZIOŁACH

SEROWY RULON W ZIOŁACH


Składniki

1 kg mięsa z piersi indyka
20 dag szynki wędzonej w plasterkach
5 pieczarek
10 dag startego parmezanu
1 żółtko
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka suszonego rozmarynu
po 1 płaskiej łyżeczce suszonego oregano, cząbru i lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej
ostrej papryki
sól
pieprz
olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

 Mięso umyj i rozkrój tak, by powstał jak największy płat. Lekko rozbij go tłuczkiem. Na - trzyj solą i pieprzem po obu stronach. Odłóż na całą noc. Następnie opłucz i osusz.

 Żółtko zmiksuj z masłem. Szynkę i pieczarki pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj szynkę, pie - czarki, czosnek, parmezan i masę żółtkową. Farszem posmaruj mięso. Zwiń w roladę i obwiąż bawełnianą nicią.

 Sos sojowy wymieszaj z 1 łyżką oleju, z suszonymi ziołami i z papryką. Posmaruj całą roladę. Wstaw na blaszce do piekarnika i piecz godzinę w 180 st. C.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...