Jajka w sosie pomidorowym
Składniki:
czerwona papryka
2 małe cebule
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzukajeńskiego
sól
mielony czarny pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
5 jajek
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, wytrzeć do sucha, rozciąć,
usunąć pestki, a strączek pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, grubo
posiekać. Na patelni żaroodpornej o średnicy 24 cm rozgrzać oliwę,
zeszklić na niej cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Dodać
pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Wrzucić paprykę. Sos przyprawić do
smaku solą, pieprzem kajeńskim, cukrem, octem oraz słodką papryką. Dusić pod
przykryciem 10 minut. Ewentualnie pod koniec duszenia jeszcze raz przyprawić do
smaku solą i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać
listki od gałązek, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Posiekaną natkę
wymieszać z sosem. W sosie zrobić łyżką pięć wgłębień. Do każdego
wgłębienia wbić jajko. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 175°C. Piec 10-15 minut. Gotowe danie udekorować odłożoną natką
pietruszki.