Kora brzozy
Składniki
białka- do ciasta, 8
cukier - do ciasta, 20 dkg
żółtka - do ciasta, 3
orzechy siekane i mielone, 10 dkg
wiórki
kokosowe, 10 dkg
rodzynki, 10
dkg
mąka - do ciasta, 1 łyżka stołowa
proszek do
pieczenia, 1 łyżka
brzoskwinie, 1 puszka
masła, 1 kostka
cukier, 3
łyżki
budyń śmietankowy, 2 opakowania
woda, 3/4
szkl
mąka, 1 łyżka
żółtka, 5
kawa do namoczenia delicji, 1 filiżanka
ciastka delicje pomarańczowe, 2 opakowania
galaretka pomarańczowa, 2 opakowania
Przygotowanie
Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę,
proszek do pieczenia i bakalie. Podzielić na dwie części u upiec dwa placki.
Krem: Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru.
Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki wody, z 1 łyżką mąki i 5 żółtkami. Wlać na gotujący
się sok, ciągle mieszając. Ugotować i wystudzić. Do masła dodać po trochę
budyniu - miksować. Część masy wyłożyć na placek bakaliowy, następnie ciastka
delicje nasączone w kawie. Potem krem i drugi placek bakaliowy. Wierzch
posmarować cienko kremem i ułożyć brzoskwinie pokrojone w talarki i zalać
galaretką.