sobota, 13 stycznia 2018

Kora brzozy

Kora brzozy


Składniki

białka- do ciasta, 8
cukier - do ciasta, 20 dkg
żółtka - do ciasta, 3
orzechy siekane i mielone, 10 dkg
wiórki kokosowe, 10 dkg
rodzynki, 10 dkg
mąka - do ciasta, 1 łyżka stołowa
proszek do pieczenia, 1 łyżka
brzoskwinie, 1 puszka
masła, 1 kostka
cukier, 3 łyżki
budyń śmietankowy, 2 opakowania
woda, 3/4 szkl
mąka, 1 łyżka
żółtka, 5
kawa do namoczenia delicji, 1 filiżanka
ciastka delicje pomarańczowe, 2 opakowania
galaretka pomarańczowa, 2 opakowania

 

Przygotowanie


Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i bakalie. Podzielić na dwie części u upiec dwa placki.
Krem: Sok z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru. Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki wody, z 1 łyżką mąki i 5 żółtkami. Wlać na gotujący się sok, ciągle mieszając. Ugotować i wystudzić. Do masła dodać po trochę budyniu - miksować. Część masy wyłożyć na placek bakaliowy, następnie ciastka delicje nasączone w kawie. Potem krem i drugi placek bakaliowy. Wierzch posmarować cienko kremem i ułożyć brzoskwinie pokrojone w talarki i zalać galaretką.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...