środa, 24 stycznia 2018

Jarzyny z kurczakiem

Jarzyny z kurczakiem

 

Składniki

1 średni seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 cały por
1 kalarepka
1/2 żółtej papryki
kilka różyczek kalafiora
1 duża pierś z kurczaka
wiórki parmezanu
3 łyżki cebulki suszonej
1 łyżka masła
po 3 listki laurowe kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku

Składniki - sos

3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu, np. light
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/4 cytryny
sól, np. gruboziarnista
mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

 Marchew, seler, białą część pora, pietruszkę, kalafiora obierz, oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz. Włóż umyte mięso i włoszczyznę. Gotuj 10 min..

 Warzywa i mięso odcedź, zostaw do ostudzenia. Odłóż por. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną kalarepkę, paseczki papryki i zielonej części pora. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
 Rozpuść masło, wrzuć cebulkę i wyciśnięty czosnek, podsmaż. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulką i zapiecz w 170 st. przez 15 minut. Zrób sos: zmiksuj białą część pora z jogurtem, majonezem, śmietaną i musztardą.
 Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj z sosem. Posyp wiórkami parmezanu. Na wierzchu rozłóż pokrojoną, jeszcze ciepłą pierś z kurczaka. Podawaj od razu, np. z grzankami z pieczywa razowego

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...