Jarzyny z kurczakiem
Składniki
1 średni seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 cały por
1 kalarepka
1/2 żółtej papryki
kilka różyczek kalafiora
1 duża pierś z kurczaka
wiórki parmezanu
3 łyżki cebulki suszonej
1 łyżka masła
po 3 listki laurowe kulki ziela angielskiego i
czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
Składniki
- sos
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu, np. light
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/4 cytryny
sól, np. gruboziarnista
mielony biały pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, seler, białą część pora, pietruszkę,
kalafiora obierz, oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć listki,
ziele i pieprz. Włóż umyte mięso i włoszczyznę. Gotuj 10 min..Warzywa i mięso odcedź, zostaw do ostudzenia. Odłóż por. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną kalarepkę, paseczki papryki i zielonej części pora. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
Rozpuść masło, wrzuć cebulkę i wyciśnięty czosnek, podsmaż. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulką i zapiecz w 170 st. przez 15 minut. Zrób sos: zmiksuj białą część pora z jogurtem, majonezem, śmietaną i musztardą.
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj z sosem. Posyp wiórkami parmezanu. Na wierzchu rozłóż pokrojoną, jeszcze ciepłą pierś z kurczaka. Podawaj od razu, np. z grzankami z pieczywa razowego