środa, 24 stycznia 2018

Sałatka zimowa - z kurczakiem, pieczarkami, serem, jajkiem i kukurydzą

Sałatka zimowa - z kurczakiem, pieczarkami, serem, jajkiem i kukurydzą

Składniki

3 pojedyncze piersi kurczaka
350-400 g białych pieczarek
2-3 małe cebule
4 jajka
mała puszka kukurydzy
150 g twardego żółtego sera
3 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
zioła prowansalskie
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie

Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy 1-2 łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebule kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło), wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży odkładamy ją do miski, a na patelnię dodajemy pieczarki. Pod koniec smażenia solimy je do smaku. Dodajemy do miski z cebulą.
Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy kurczaka. Smażymy. Gdy wszystkie kawałki stracą różowy kolor, dodajemy je do cebuli i pieczarek. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Odstawiamy do schłodzenia.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...