Sałatka zimowa - z kurczakiem,
pieczarkami, serem, jajkiem i kukurydzą
Składniki
3 pojedyncze piersi kurczaka
350-400 g białych pieczarek
2-3 małe cebule
4 jajka
mała puszka kukurydzy
150 g twardego żółtego sera
3 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
zioła prowansalskie
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy 1-2
łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebule kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło), wrzucamy
cebulę. Gdy się podsmaży odkładamy ją do miski, a na patelnię dodajemy
pieczarki. Pod koniec smażenia solimy je do smaku. Dodajemy do miski z cebulą.
Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy
kurczaka. Smażymy. Gdy wszystkie kawałki stracą różowy kolor, dodajemy je do
cebuli i pieczarek. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je
i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą,
pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą.
Odstawiamy do schłodzenia.