Piramida smaczne ciasto
Składniki
Ciasto:
jaja 4 szt
Proszek do
pieczenia 1 łyżeczka
Sok z cytryny
i skórka 1 szt
Cukier puder
20 dag
Margaryna 15
dag
mąka pszenna Typ 500 20 dag
Masa:
Masło 10 dag
Mleko 0,40
litra
Budyń
waniliowy 1 szt
alkohol do smaku
Cukier 5
łyzek
Masa jabłkowa:
Jabłko 1,20
kg
Cukier
wanilinowy 1 szt
Cukier 1 szkl
galaretka 1 szt
Kasza manna
3/4 szkl
Woda 0,5szkl
Margaryna 1
łyżka
Dodatkowo:
rolada kakaowa 1 szt
galaretka czerwona 3 szt
wrzatek 1,25litra
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę, cukier, żółtka ucieramy. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajmy
mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodajmy
pianę i mieszamy łyżką. Ciasto pieczmy w formie 25/36 w 180 stopniach do 30
minut.
Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w
pozostałym mieszamy budyń. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy krem.
Studzimy go, a następnie ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy alkohol.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrami, gdy się
zagotuje. Wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do
usmażonych jabłek dodajemy kaszę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje.
Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę
lekko studzimy i wykładamy na placek.
Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.
Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.
Na jabłka dajemy masę i układamy roladę pokrojoną w plasterki.
Roladę zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku.