Sałatka z kuskusem
Składniki
1 szklanki kaszy kuskus
1 puszka zielonego groszku
1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
1 mały ząbek czosnku
spora garść liści
świeżej mięty i bazylii
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus zalej taką ilością lekko posolonego wrzątku, by woda
sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw ją do spęcznienia
(na ok. 10 minut). W tym czasie groszek przełóż na sitko, pozostaw tak, aż
ocieknie z zalewy. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, pokrój w
kostkę. Listki mięty oraz bazylii opłucz, osusz na ściereczce. Czosnek obierz,
posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Spęczniałą kaszkę
przemieszaj widelcem. Dodaj do niej osączony groszek, papryki oraz listki mięty
i bazylii. Skrop sokiem z limonek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej
czosnkową oliwą. Przemieszaj. Sałatkę odstaw
na 30 minut w chłodne miejsce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.