środa, 24 stycznia 2018

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Składniki

1 szklanki kaszy kuskus
1 puszka zielonego groszku
1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
     1 mały ząbek czosnku
spora garść liści
świeżej mięty i bazylii
sól, pieprz

Sposób przygotowania


Kuskus zalej taką ilością lekko posolonego wrzątku, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw ją do spęcznienia (na ok. 10 minut). W tym czasie groszek przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Listki mięty oraz bazylii opłucz, osusz na ściereczce. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej osączony groszek, papryki oraz listki mięty i bazylii. Skrop sokiem z limonek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej czosnkową oliwą. Przemieszaj. Sałatkę odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...