sobota, 27 stycznia 2018

Nadziewany kurczak

Nadziewany kurczak

Składniki

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
3/4 szkl. ryżu
1 cytryna
15 dag miękkiego masła
2 średnie szalotki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżeczka kurkumy
sól, np. ziołowa
mielony kolorowy pieprz
1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki

Sposób przygotowania


 Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Posmasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła.
 Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu dolej 1/2 szkl. wody, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła, sok z 1/4 cytryny, szalotki, natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw solą i pieprzem. Ryżem nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej na kratkę tak by nie dotykał dna.  Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny, podlewając powstającym sosem. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...