Nadziewany kurczak
Składniki
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
3/4 szkl. ryżu
1 cytryna
15 dag miękkiego masła
2 średnie szalotki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżeczka kurkumy
sól, np. ziołowa
mielony kolorowy pieprz
1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
Sposób przygotowania
Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła
połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka
umyj i dobrze osusz. Skórę
na piersiach delikatnie oddziel od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę
nałóż po odrobinie masła. Posmasuj z wierzchu, by równomiernie się rozłożyło.
Natrzyj kurczaka solą, a na koniec posmaruj tuszkę niewielką ilością masła.
Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu
dolej 1/2 szkl. wody,
zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła,
sok z 1/4 cytryny, szalotki, natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw
solą i pieprzem. Ryżem nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej
na kratkę tak by nie dotykał dna. Wstaw do piekarnika i piecz
w 180°C przez ok. 1,5 godziny, podlewając powstającym sosem.