Nadziewany kurczak
Składniki
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
3/4 szkl. ryżu
1 cytryna
15 dag miękkiego masła
2 średnie szalotki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżeczka kurkumy
sól, np. ziołowa
mielony kolorowy pieprz
1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
Sposób przygotowania
Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę. 3/4 masła
połącz ze skórką cytrynową, dopraw szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Kurczaka
umyj i dobrze osusz. Skórę na piersiach delikatnie oddziel
od mięsa, unieś i w powstałą kieszonkę nałóż po odrobinie masła. Posmasuj z
wierzchu, by równomiernie się rozłożyło. Natrzyj kurczaka solą, a na koniec
posmaruj tuszkę niewielką ilością masła.
Szalotki oczyść, posiekaj. Do bulionu
dolej 1/2 szkl. wody, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj go na
sypko. Zanim ostygnie, domieszaj resztę masła, sok z 1/4 cytryny, szalotki,
natkę, estragon i pozostałą kurkumę, ew. dopraw solą i pieprzem. Ryżem
nafaszeruj kurczaka. Przełóż go do brytfanki, najlepiej na kratkę tak by nie
dotykał dna. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez ok.
1,5 godziny, podlewając powstającym sosem.