Piersi z warzywami w boczku
Składniki
2 duże podwójne piersi z kurczaka
8-10 cienkich plasterków wędzonego boczku
ok. 20 strąków zielonej fasolki (w całości)
3 marchewki
po 2 łyżki masła i miodu
1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonego chili
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz. Pokrój na
8-10 porcji rozbij je na dość cienkie kotlety. Natrzyj mięso
solą i pieprzem, odłóż.
Marchewki obierz i umyj. Wrzuć na osolony wrzątek, po 1 minucie dodaj fasolkę. Ugotuj na półtwardo, osącz. Marchewki pokrój na długie słupki. Na patelni rozpuść masło z miodem, octem, sosem, papryką i chili. Włóż marchewki. Smaż 2-3 minuty, obracając. Zdejmij z ognia i dodaj fasolkę. Delikatnie przemieszaj.
Na każdy kotlet nałóż po porcji warzyw. Zwiń, owiń ściśle boczkiem i piecz w 170 st. C przez 35 minut.
Marchewki obierz i umyj. Wrzuć na osolony wrzątek, po 1 minucie dodaj fasolkę. Ugotuj na półtwardo, osącz. Marchewki pokrój na długie słupki. Na patelni rozpuść masło z miodem, octem, sosem, papryką i chili. Włóż marchewki. Smaż 2-3 minuty, obracając. Zdejmij z ognia i dodaj fasolkę. Delikatnie przemieszaj.
Na każdy kotlet nałóż po porcji warzyw. Zwiń, owiń ściśle boczkiem i piecz w 170 st. C przez 35 minut.