Składniki
4 udka z kurczaka
1/2 szkl. białego wina
po 4 gałązki świeżego tymianku i oregano
2 gałązki rozmarynu
5–6 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 cytryna
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Udka opłucz, osusz, posyp solą,
pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz,
przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże
zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji.
Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w
miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka całkowicie pokryły się marynatą.
Miseczkę przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30
minut.
Następnie udka wraz z marynatą przełóż do garnka o grubym dnie. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wodyi winem. Poczekaj, aż sos zawrze. Zmniejsz płomień. Garnek przykryj i duś mięso przez mniej więcej 40 minut. Jeśli wolisz, mięso obsmaż w brytfance, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Udka piecz ok. 50 minut, polewając od czasu do czasu winem wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj je do kurczaka 15-20 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z bagietką.
Następnie udka wraz z marynatą przełóż do garnka o grubym dnie. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wodyi winem. Poczekaj, aż sos zawrze. Zmniejsz płomień. Garnek przykryj i duś mięso przez mniej więcej 40 minut. Jeśli wolisz, mięso obsmaż w brytfance, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Udka piecz ok. 50 minut, polewając od czasu do czasu winem wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj je do kurczaka 15-20 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z bagietką.