Składniki
4–5 białych cebul
3 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1 litr bulionu warzywnego
2 szkl. wytrawnego białego wina
1 mała bagietka (ok. 10 dag)
10 dag żółtego sera
sól, pieprz
suszony tymianek i szałwia
Sposób przygotowania
Cebule obierz, pokrój w plasterki. W
garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i duś je ok. 15 minut na małym
płomieniu. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie oprósz je mąką.
Krótko zasmaż (1 min). Dolej bulion i wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż
całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą
szczyptą szałwi. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut. W
tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki zrumień z obu stron na patelni
bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzyj. Gotową zupę rozlej do
miseczek. Do każdej włóż kromkę bułki. Posyp ją serem i ew. odrobiną suszonych
ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Zapiekaj ok. 5 minut,
aż ser się stopi.