wtorek, 30 stycznia 2018

Zupa cebulowa


Zupa cebulowa

Składniki

4–5 białych cebul
3 łyżki masła 
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1 litr bulionu warzywnego
2 szkl. wytrawnego białego wina
1 mała bagietka (ok. 10 dag)
10 dag żółtego sera
sól, pieprz
suszony tymianek i szałwia

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. W garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i duś je ok. 15 minut na małym płomieniu. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie oprósz je mąką. Krótko zasmaż (1 min). Dolej bulion i wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą szczyptą szałwi. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut. W tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki zrumień z obu stron na patelni bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzyj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż kromkę bułki. Posyp ją serem i ew. odrobiną suszonych ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się stopi. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...