Placki z gulaszem
Składniki:
50-60 dag mięsa na gulasz
15 dag pieczarek
4 jajka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego otartego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku lub lubczyku
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka mąki pszennej
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
bulion wołowy, np. z kostki
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: cebulę obierz, posiekaj,
wymieszaj z majerankiem i wędzoną papryką. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zalej
2-3 łyżkami oliwy, przemieszaj. Mięso umyj, osusz, pokrój na 8 lub 12 małych
kotlecików, rozbij. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na całą noc.
Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na kawałki. Wrzuć na suchą patelnię, duś, aż wyparuje powstały sok. Dodaj 1 łyżkę masła, dopraw tymiankiem i solą. Podsmaż, podlej odrobiną bulionu i duś 10-15 minut. Odlej trochę sosu, wymieszaj go z mąką i wlej do reszty sosu.
Mięso oczyść z cebuli, dodaj ją do pieczarek. Mięso usmaż na reszcie masła z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodaj do pieczarek, duś 8-10 minut. Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Usmaż 4 omlety. W każdy włóż po bitce z pieczarkami.
Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na kawałki. Wrzuć na suchą patelnię, duś, aż wyparuje powstały sok. Dodaj 1 łyżkę masła, dopraw tymiankiem i solą. Podsmaż, podlej odrobiną bulionu i duś 10-15 minut. Odlej trochę sosu, wymieszaj go z mąką i wlej do reszty sosu.
Mięso oczyść z cebuli, dodaj ją do pieczarek. Mięso usmaż na reszcie masła z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodaj do pieczarek, duś 8-10 minut. Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Usmaż 4 omlety. W każdy włóż po bitce z pieczarkami.