Rozgrzewająca
zupa cebulowa
Składniki:
5 dużych cebul
100 g masła
100 g tartego sera Ementaler lub Gruyère
łyżka mąki
4 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
kieliszek białego wina (opcjonalnie)
sól i pieprz
przyprawy: łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatołowej lub inne wg własnego uznania
pieczywo na grzanki
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.
przyprawy: łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatołowej lub inne wg własnego uznania
pieczywo na grzanki
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.