środa, 17 stycznia 2018

Rozgrzewająca zupa cebulowa

Rozgrzewająca zupa cebulowa


Składniki:

5 dużych cebul
 100 g masła
 100 g tartego sera Ementaler lub Gruyère
 łyżka mąki
 4 ząbki czosnku
 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
 kieliszek białego wina (opcjonalnie)

 sól i pieprz
 przyprawy: łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatołowej lub inne wg własnego uznania
 pieczywo na grzanki

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...