czwartek, 22 lutego 2018

Babka cytrynowa z olejem

Babka cytrynowa z olejem

Składniki:

ok.3/4 szklanki oleju słonecznikowego+dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
260g mąki pszennej
260g cukru
2 cytryny, najlepiej organiczne, skórka i sok
70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki mleka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy mąką.
Mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, skórkę i sok z cytryny, olej, jajka, mleko i proszek do pieczenia umieszczamy w misce, mieszamy, wyrabiamy ciasto mikserem kilka minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru.
Babkę pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez około 10 minut, wykładamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...