Babka cytrynowa z olejem
Składniki:
ok.3/4 szklanki oleju słonecznikowego+dodatkowa porcja do
natłuszczenia formy
260g mąki pszennej
260g cukru
2 cytryny, najlepiej organiczne, skórka i sok
70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki mleka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki
lub keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy mąką.
Mąkę
pszenną i kukurydzianą, cukier, skórkę i sok z cytryny, olej, jajka, mleko i
proszek do pieczenia umieszczamy w misce, mieszamy, wyrabiamy ciasto mikserem
kilka minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto
przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru.Babkę pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez około 10 minut, wykładamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.