Sałatka imprezowa
Składniki:
15 dag sera żółtego edamski lub gouda
6 jajek
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
1 mała cebula
Kawałek pora
1 puszka kukurydzy z chili
1 puszka groszku
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
Pęczek cienkiego szczypiorku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki
wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!
Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!