Serowo-ziołowe nuggetsy z indyka
Składniki:
500g filetu z indyka, zmielonego , 2 jajka
1 opakowanie kremowego serka np. pesto z rukolą Apetina (jeśli
ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
sól morska i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
panierka:
około 2 łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta + około szczypta kurkumy
1 łyżeczka cukru
Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszam z
serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone
żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną.
Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.Gotowe
kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z
dodatkami.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek.