czwartek, 22 lutego 2018

Serowo-ziołowe nuggetsy z indyka


Serowo-ziołowe nuggetsy z indyka

Składniki:

500g filetu z indyka, zmielonego , 2 jajka
1 opakowanie kremowego serka np. pesto z rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany 
1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
      sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
panierka:
około 2 łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta + około szczypta kurkumy
1 łyżeczka cukru
Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka

 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszam z serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...