Pijana zakonnica
(forma 20 x 32 cm)
Biszkopt:
4 jajka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poncz:
3/4 szkl. wody
0,5 szkl cukru
łyżka kakao
kieliszek alkocholu
¼ kostki margaryny
Bita śmietana:
2 śnieżki
galaretka cytrynowa
Polewa:
czekolada mleczna
łyżka masła
5 łyżek mleka
Przygotowanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40
minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić
z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. W biszkopcie zrobić dziurki np. ołówkiem w ostępach 2-3 cm.
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40
minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić
z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. W biszkopcie zrobić dziurki np. ołówkiem w ostępach 2-3 cm.
Poncz
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
Bita śmietana
Galaretę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, cały czas miksując dolewać galaretkę, aż składniki się połączą, masę przełożyć biszkopt polany ponczem biszkopt.
Polewa
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Schłodzona, polewą polać kremówkę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Galaretę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, cały czas miksując dolewać galaretkę, aż składniki się połączą, masę przełożyć biszkopt polany ponczem biszkopt.
Polewa
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Schłodzona, polewą polać kremówkę.
Ciasto schłodzić w lodówce.