środa, 28 lutego 2018

Pijana zakonnica


Pijana zakonnica

Składniki:
(forma 20 x 32 cm)
 Biszkopt:
4 jajka
 0,5 szkl cukru
 0,5 szkl mąki
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poncz:
 3/4 szkl. wody
 0,5 szkl cukru
 łyżka kakao
kieliszek alkocholu
¼ kostki margaryny
Bita śmietana:
2 śnieżki
 galaretka cytrynowa
Polewa:
czekolada mleczna
 łyżka masła
5 łyżek mleka

Przygotowanie:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40
minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić
z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. W biszkopcie zrobić dziurki np. ołówkiem w ostępach 2-3 cm.
Poncz
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
Bita śmietana
Galaretę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, cały czas miksując dolewać galaretkę, aż składniki się połączą, masę przełożyć biszkopt polany ponczem biszkopt.
Polewa
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Schłodzona, polewą polać kremówkę.
Ciasto schłodzić w lodówce.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...