środa, 28 lutego 2018

Grochówka z parówkami


Grochówka z parówkami

Składniki:

20 dag suchego grochu
4 parówki
10 dag wędzonego boczku
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
40 dag ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz, ziele angielskie,
liść laurowy, majeranek

Wykonanie:

 Groch zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno zrumieni, a tłuszcz wytopi. Seler, ziemniaki, marchew, cebulę obrać, por oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Zalać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, dwa ziarna ziela, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn (około 35 minut). Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami, doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...