Grochówka z parówkami
Składniki:
20 dag suchego grochu
4 parówki
10 dag wędzonego boczku
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
40 dag ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz, ziele angielskie,
liść laurowy, majeranek
Wykonanie:
Groch zalać wodą, zostawić na całą noc.
Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości. Wędzony boczek pokroić
w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno
zrumieni, a tłuszcz wytopi. Seler, ziemniaki, marchew, cebulę obrać, por
oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Zalać 1,5 l wody,
dodać liść laurowy, dwa ziarna ziela, gotować pod przykryciem do miękkości
jarzyn (około 35 minut). Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami,
doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące.