czwartek, 22 lutego 2018

Wuzetka z konfiturą

Wuzetka z konfiturą


Składniki

biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g mąki tortowej
3 łyżki kakao
krem: 500 ml śmietany kremówki 36 %
300 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki
polewa: 100 g czekolady gorzkiej
25 g masła
125 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania
1/2 szklanki wina czerwonego

Przygotowanie

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru, ale stopniowo, kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści. Jak masa będzie lśniąca dodaję po jednym żółtku i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Przesiewam mąkę i proszek, kakao i , dodaję partiami i mieszam delikatnie łyżką od spodu.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopi
góra dół i piekę 30-35 minut. Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty. Zimną śmietankę wlewam do miski, dodaję konfiturę, mikserem ubijam. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, ale w bardzo małej ilości około 1/4 szklanki wody i studzę.
Jeszcze płynną wlewam do Śmietany i mieszam mikserem.
Dolny biszkopt nasączam winem, potem smaruje konfiturą, wylewam krem, zostawiam trochę kremu do dekoracji. Wstawiam do lodówki żeby krem się stężał.

Polewa:
Do garnka wlewam śmietanę, dodaję masło, i podgrzewam ale nie gotuję, jak śmietana będzie gorąca ale nie gotująca dodaję połamaną czekoladę i zostawiam aż się rozpuści sama, mieszam po chwili.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...