Karkówka
w cebuli
Składniki:
8 kotletów z karkówki
wieprzowej, lekko rozbitych
8 cebul pokrojonych w piórka
1 marchew pokrojona w kostkę
1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
kawałek selera, pokrojony w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka papryki czerwonej mielonej
(ewentualnie)
2 ząbki czosnku, posiekane
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
Przygotowanie:
Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno
na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia
żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną
cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki.
Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę
podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą,
paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą,
pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki.