czwartek, 22 lutego 2018

Karkówka w cebuli


 Karkówka w cebuli


Składniki:

 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych
8 cebul pokrojonych w piórka
1 marchew pokrojona w kostkę
1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
kawałek selera, pokrojony w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
  1 łyżeczka tymianku
  1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie)
   2 ząbki czosnku, posiekane
   sól i pieprz do smaku
   cukier do smaku

Przygotowanie:

Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki.
Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą, paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...