Biała domowa kiełbasa
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego tłustego boczku
pół kg karkówki
52 g peklosoli
pół główki czosnku
łyżeczka płaska mielonego pieprzu
1 czubata łyżka majeranku
350 ml bardzo zimnej wody
osłonki (jelita) do napełnienia
Przygotowanie
Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroić w dużą kostkę.
Dodać peklosól i wstawić do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie zmielić mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodać przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiać rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).
Po tym czasie zmielić mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodać przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiać rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).
Jelita mocz około pół godziny w letniej wodzie,
zmieniając wodę dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąć na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.
Delikatnie napełnić osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
Pojedyncze jelito naciągnąć na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.
Delikatnie napełnić osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.