wtorek, 27 marca 2018

Biała domowa kiełbasa


Biała domowa kiełbasa

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego tłustego boczku
pół kg karkówki
52 g peklosoli
pół główki czosnku
łyżeczka płaska mielonego pieprzu
1 czubata łyżka majeranku
350 ml bardzo zimnej wody
osłonki (jelita) do napełnienia

Przygotowanie


Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroić w dużą kostkę. Dodać peklosól i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie zmielić mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodać przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiać rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).


Jelita mocz około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąć na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

Delikatnie napełnić osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...