wtorek, 27 marca 2018

Sos do pieczonego mięsa


Sos do pieczonego mięsa

 

Składniki:
1 opakowanie jogurtu greckiego,
 ząbek czosnku,
trzy ogórki kiszone,
dwie łyżki natki pietruszki,
 2 łyżki świeżego kopru,
 sól,
 pieprz,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
Do miseczki przełóż jogurt grecki. Ogórek pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce (odciśnij z niego wodę). Koperek i natkę opłucz. Od natki oderwij listki i wraz z koperkiem posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawaj z pieczonym mięsem (np. schabem) lub grillowana rybą.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...