wtorek, 27 marca 2018

Sałatka warstwowa z rzodkiewką


Sałatka warstwowa z rzodkiewką



Składniki:

2 pęczki rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
ok. 200 g sera żółtego
kilka liści sałaty lodowej
3 jajka ugotowane na twardo
puszka kukurydzy
ok. 200 g szynki
niepełna szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
mały kubeczek śmietany 12%
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i jajka pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Ser i rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.

 



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...