Polonezy
schabowe
Składniki:
3-4 plastry schabu bez kości
ok. 215g pieczarek
2 średnie cebule (ok. 200g)
1 czubata łyżeczka koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie
chrzanowa lekko ostra)
sól i pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do
smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić , kapelusze pokroić
w kostkę, a nóżki w plasterki.
Cebulę obrać z łupinek, pokroić w
kosteczkę
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić
cebulę, a następnie zwiekszyć płomień i dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu aż
nadmiar wody z pieczarek odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę,
szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Zestawić z
palnika i pozostawić do ostudzenia.
Każdy plaster schabu rozbić dość
cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na
każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć
ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w
mące.
Na patelni, na której był
przygotowywany farsz rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej
strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę (1-2 minuty) patelnię
pokrywką.