wtorek, 24 kwietnia 2018

Ciasto mleczno-czekoladowe na biszkopcie


Ciasto mleczno-czekoladowe na biszkopcie

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka,
3 łyżki cukru,
1 łyżka oleju,
4,5 łyżki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
KREM MLECZNY
500 ml mleka,
100 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g białej czekolady,
200 g masła temp. pokojowa,
KREM CZEKOLADOWY
400 ml śmietany kremówki,
200 g mlecznej czekolady,
1 łyżka żelatyny,
DODATKOWO
1 czekolada mleczna z orzechami,
orzechy,

Przygotowanie:


BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej i żółtka. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Studzimy.

KREM MLECZNY:

300 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Do gotującego się mleka powoli malutkim strumieniem wlewamy mleko wymieszane z mąką. Masa powinna gęstnieć, chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Masło miksujemy , dodajemy przestudzoną masę łyżkami powoli do połączenia się składników. Przekładamy na biszkopt.

KREM CZEKOLADOWY:

Kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę, i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści ( nie gotujemy). Przestudzamy i wkładamy do lodówki aż porządnie się schłodzi i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, mieszamy z masą. Wykładamy na krem mleczny. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Czekoladę z orzechami rozpuszczamy i polewamy ciasto. Ozdabiamy zmielonymi orzechami.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...