wtorek, 24 kwietnia 2018

METROWIEC bez pieczenia


METROWIEC

 bez pieczenia

Składniki

20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
20 kakaowych herbatników
śmietana kremówka 36 % 200 ml
ser Mascarpone 250 g
1 łyżka cukru pudru
Nutella ok. 150 g
Posypka zmielone pestki dyni

Przygotowanie

Serek powinien mieć temperaturę pokojową.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy serek.
Blaszka 33 X 10 cm.
Stawiamy blaszkę pionowo, układamy kakaowy herbatnik i łyżeczkę jasnego kremu.
Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry.
Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą.
Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni.
Ciasto pozostawiamy około godziny w tem. pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem ciasto kroimy pod skosem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...