wtorek, 24 kwietnia 2018

Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami


Sałatka jajeczna z porem i pieczarkami

Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo
1 duży por
20 dag pieczarek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
masło
sos: 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze części. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy będą gotowe lekko je doprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Por (białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą
Do miseczki przekładamy pieczarki, por oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szczypiorek, śmietanę, majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut by składniki się przegryzły.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...