Wątróbka indycza
Składniki
4 sztuki wątróbki indyczej
8 plasterków boczku wędzonego
1 średnia cukinia
4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie)
2 większe jabłka
1 owoc granatu
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
Przygotowanie
Wątróbkę
oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii,
wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką.
Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni.
Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (nieraz zastępuję go kilkoma kroplami tabasco) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji Grillowaną wątróbkę indyczą podaję na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata.
Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (nieraz zastępuję go kilkoma kroplami tabasco) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji Grillowaną wątróbkę indyczą podaję na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata.