sobota, 5 maja 2018

Wątróbka indycza


Wątróbka indycza

Składniki

4 sztuki wątróbki indyczej
8 plasterków boczku wędzonego
1 średnia cukinia
4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie)
2 większe jabłka
1 owoc granatu
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny

Przygotowanie

Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni.
Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (nieraz zastępuję  go  kilkoma kroplami tabasco) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji Grillowaną wątróbkę indyczą podaję na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...