środa, 11 kwietnia 2018

Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem

Składniki

75 g fileta z piersi kurczaka
2–3 łyżki oleju
1 garść liści młodego szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
1⁄4 średniego ogórka
1⁄4 czerwonej cebuli
2 oliwki kalamata
30 g sera feta
40 g ryżu

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj sok z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Włóż do niej kurczaka i natrzyj go przyprawami. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i spryskaj ją lekko olejem. Smaż kurczaka po 5-6 minut z obu stron lub do miękkości. Przełóż na talerz i zostaw do przestygnięcia. Następnie pokrój mięso w grube plastry. Włóż do miski szpinak, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki oraz fetę i delikatnie wymieszaj. Ugotuj ryż.Wypełnij ryżem połowę miseczki. Na drugą połówkę wyłóż  sałatkę, a na wierzch kurczaka i ryż. Podawaj z kawałkami cytryny.  


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...