Kurczak z ryżem
Składniki
75 g fileta z piersi kurczaka
2–3 łyżki oleju
1 garść liści młodego szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
1⁄4 średniego ogórka
1⁄4 czerwonej cebuli
2 oliwki kalamata
30 g sera feta
40 g ryżu
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj sok z cytryny, natkę
pietruszki, czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Włóż do niej kurczaka i
natrzyj go przyprawami. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30
minut. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i spryskaj ją lekko olejem. Smaż
kurczaka po 5-6 minut z obu stron lub do miękkości. Przełóż na talerz i zostaw
do przestygnięcia. Następnie pokrój mięso w grube plastry. Włóż do
miski szpinak, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki oraz fetę i delikatnie
wymieszaj. Ugotuj ryż.Wypełnij ryżem połowę miseczki. Na drugą połówkę
wyłóż sałatkę, a na wierzch kurczaka i ryż. Podawaj z kawałkami
cytryny.