sobota, 12 maja 2018

3 bit owocowy


3 bit owocowy

Składniki

Herbatniki 450 g
masa budyniowa :
Mleko 500 ml
Masło 200 g
Cukier puder 3 łyżki
Budyń waniliowy 2
masa truskawkowa :
Truskawki mrożone lub świeże 500 g
Woda wrzątek 200 ml
galaretka truskawkowa 2
masa śmietanowa :
śmietana 30 % 400 ml
Żelatyna 2 łyżeczki
Woda gorąca 50 ml
Cukier puder 2 łyżeczki
do posypania :
3 kostki czekolady

Przygotowanie

Blaszkę 25 na 35 wykładam papierem do pieczenia a na nim pierwszą warstwę herbatników. Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z budyniami . Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń cały czas mieszając, Zdjąć z gazu i przełożyć masę budyniową do miski. Poczekać do wystudzenia co jakiś czas mieszając.Dodać masło i zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Przykrywam kolejną warstwę herbatników.
Masa truskawkowa
Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. wylewam na herbatniki i ponownie przykrywam herbatnikami
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem. W trakcie miksowania dodaje cukier puder a na koniec żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładam na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą. wkładamy do lodówki na min. 3 h.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...