3 bit owocowy
Składniki
Herbatniki
450 g
masa budyniowa :
Mleko 500 ml
Masło 200 g
Cukier puder
3 łyżki
Budyń
waniliowy 2
masa truskawkowa :
Truskawki
mrożone lub świeże 500 g
Woda wrzątek
200 ml
galaretka truskawkowa 2
masa śmietanowa :
śmietana 30 % 400 ml
Żelatyna 2
łyżeczki
Woda gorąca
50 ml
Cukier puder
2 łyżeczki
do posypania :
3 kostki czekolady
Przygotowanie
Blaszkę 25 na 35 wykładam papierem do pieczenia a na
nim pierwszą warstwę herbatników. Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z
budyniami . Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Gdy mleko się
zagotuje wlać rozrobiony budyń cały czas mieszając, Zdjąć z gazu i przełożyć
masę budyniową do miski. Poczekać do wystudzenia co jakiś czas mieszając.Dodać
masło i zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Przykrywam
kolejną warstwę herbatników.
Masa truskawkowa
Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. wylewam na herbatniki i ponownie przykrywam herbatnikami
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem. W trakcie miksowania dodaje cukier puder a na koniec żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładam na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą. wkładamy do lodówki na min. 3 h.
Masa truskawkowa
Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. wylewam na herbatniki i ponownie przykrywam herbatnikami
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem. W trakcie miksowania dodaje cukier puder a na koniec żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładam na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą. wkładamy do lodówki na min. 3 h.