Zupa z kapusty
Składniki
1/2 średniej młodej kapusty
1 marchewka
4 młode ziemniaki
2 łyżki masła
2 litry bulionu (najlepiej drobiowego)
Pieprz
Sól
Do podania: śmietana i natka pietruszki
Przygotowanie
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na
plasterki, a ziemniaki w kostkę. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, dzielimy
na pół i szatkujemy.
W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło.
Dodajemy marchewkę z ziemniakami i smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas
mieszając. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy około 2 minut
cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem i
gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki.
Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki.