sobota, 12 maja 2018

Zupa z kapusty


Zupa z kapusty


Składniki

1/2 średniej młodej kapusty
1 marchewka
4 młode ziemniaki
2 łyżki masła
2 litry bulionu (najlepiej drobiowego)
Pieprz
Sól
Do podania: śmietana i natka pietruszki

Przygotowanie

Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, dzielimy na pół i szatkujemy.
W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy marchewkę z ziemniakami i smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...