środa, 16 maja 2018

Domowa pasztetowa z podrobów wieprzowych


Domowa pasztetowa z podrobów wieprzowych

Składniki

podgardle 70 dag
wątroba 70 dag
serca wieprzowe 2 szt.
karczek wieprzowy 50 dag
majeranek 2 garście
śmietana 18% 400 ml
cebula 3 szt
domowa kostka rosołowa 4 łyżki
pieprz naturalny 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
liść laurowy 5-6 szt.
Ziele angielskie 7 szt.
sól do smaku
jelita wieprzowe proste 3-4 m

Przygotowanie

Podgardle, serca, 1 cebulę i skórki gotujemy w osolonej wodzie wraz z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem ang. Gdy mięsa są miękkie osączamy na durszlaku. Wątrobę czyścimy z żył i smażymy z pokrojonymi w piórka 2 cebulami. Ugotowane i usmażone składniki dwukrotnie zmielić maszynką do mięsa (sitko o 2,5 milimetrowych oczkach). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem razem z pozostałymi przyprawami, mieszamy dodając śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Wyrobioną gotową masę napełniamy w jelita wieprzowe, parzymy w temp. 70 st.C 30 minut. Później hartujemy w zimnej wodzie 10 minut, zimne wkładamy na noc do lodówki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...