Pieczeń w winnej marynacie
Składniki
1 kg wąskiego schabu środkowego
20 dag wędzonego boczku w plasterkach
sól
pieprz mielony
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki różowego pieprzu
50 ml oleju
1 marchewka
1/4 selera
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób przygotowania
Marynata: warzywa obierz i umyj.
Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej
olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę. Powoli
zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do
całkowitego ostudzenia.
Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin).
Mięso wyjmij z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia(możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku, przekrojoną w poprzek na połowę).
Piecz w 170 st. przez 60-70 minut. Wyjmij z rękawa, odwiń nitkę i zapiecz przez 5-10 minut z włączonym termoobiegiem.
Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin).
Mięso wyjmij z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia(możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku, przekrojoną w poprzek na połowę).
Piecz w 170 st. przez 60-70 minut. Wyjmij z rękawa, odwiń nitkę i zapiecz przez 5-10 minut z włączonym termoobiegiem.