Ciasto czeskie
Składniki:
mąka pszenna 400 g
margaryna 250 g
cukier 100 g
mleko 50 ml
miód 20 g
soda 4 g
jajko 1 szt.
żółtko 1 szt.
650 ml mleka
powidła 200 g
masło 200 g
cukier 180 g
budyń waniliowy 60 g
Mąka
ziemniaczana 20 g
mąka pszenna 20 g
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę, sodę
przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto.
Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na
wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze
180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
Krem budyniowy:
Krem budyniowy:
500 ml mleka
zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do
gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu.
Wystudź.
Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.