piątek, 1 czerwca 2018

Ciasto czeskie


Ciasto czeskie

Składniki:

mąka pszenna 400 g
margaryna 250 g
cukier 100 g
mleko 50 ml
miód 20 g
soda 4 g
jajko 1 szt.
żółtko 1 szt.
650 ml mleka
powidła 200 g
masło 200 g
cukier 180 g
budyń waniliowy 60 g
Mąka ziemniaczana 20 g
mąka pszenna  20 g

Przygotowanie:

Ciasto:
 Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
Krem budyniowy:
 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...