piątek, 1 czerwca 2018

Soczysta i aromatyczna pieczeń z papryką

Soczysta i aromatyczna pieczeń z papryką

Składniki

2 kg surowej szynki
5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
3 czerwone papryki
1 papryczka chili
1 czerwona cebula
1 łyżka musztardy miodowej
1 szkl. bulionu warzywnego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz, osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki drobniutko pokrój, wymieszaj z chili i cebulą. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z musztardą. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Gotową pieczeń udekoruj.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...