Składniki
2 kg surowej szynki
5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
3 czerwone papryki
1 papryczka chili
1 czerwona cebula
1 łyżka musztardy miodowej
1 szkl. bulionu warzywnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez
praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z
czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2
godziny w chłodne miejsce. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz,
osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę
przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180
st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
Pozostałe paski papryki drobniutko pokrój, wymieszaj z chili i cebulą. Na 25
minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z
musztardą. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Gotową pieczeń udekoruj.